PRIPREMAM...
Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Rijeka Radljevac

Tekućica

Natrag

Ribolovna zona

Vrsta Područje Površina Dužina Dubina
Rijeka Radljevac Tekućica Od izvora do ušća u Butižnicu /// /// ///

Radljevac je rječica u Kninskoj krajini. Jedna je od sedam rijeka i rječica koje prolaze kroz grad Knin. Izvire u Plavnu, a ulijeva se u Butižnicu kod zaseoka Raškovića. Po njoj je ime dobilo naselje Radljevac.

Rijeka Radljevac je bila jedna prekrasna tipično planinska rječica, koja je nekad u svom plavanjskom i radljevačkom koritu imala puno slapova, brzaca, prezida, bukova, bila puna pastrva, mrenova, rakova i zmija, puno mlinova koji su nažalost već osamdesetih uglavnom prestali sa radom, a njenu vodu su seljaci npr. Radljevca koristili za natopljavanje škrte dalmatinske zemlje sistemom kanala i voša.

Ta rječica ipak je činila veliku razliku uspoređujući ta sela sa recimo Otonom, Pađenama ili tipičnim bukovačkim selima, oni su imali – VODU. Ljudi tih sela (Radljevac, Plavno) rijetko su imali tzv ‘gustijerne’ poznate recimo u drugim selima, razlog je bio taj što je kraj bio bogat raznim vrelima iz kojeg su oni desetljećima vučijama dopremali vodu kući, možda primitivno, ali ipak daleko bolje nego gledanje u nebo moleći Boga za kišu. Plavanjci su se rugali Radljevčanima kako su oni “rep od Plavna” (jer su malo selo), a oni su im odgovarali “a vi što ono ispod repa”.

 Cilj očuvanja ovog područja je potočni rak ugrožen promjenama vodnog režima rijeke i različitim hidrotehničkim zahvatima (Austropotamobius  torrentium)

Rijeka Radljevac PROGNOZA

OSTACI VREMENA

Bila jednom jedna prekrasna