PRIPREMAM...
Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Gambuzija

Gambusia holbrooki

Natrag

Osnovni podatci

Lat.naziv Porodica Stanište Dužina Težina Vrsta Endem Izlov
Gambuzija Gambusia holbrooki POECILLIDAE Šarena jezera, Burumska jezera /// /// Alohtona NE DA

Gambuzija je zavičajna vrsta južnih dijelova sjeverno američkog kontinenta. Godine 1921. prvi puta je unesena u Europu u Španjolsku zbog biokontrole komaraca koji su prenosili malariju. S istim razlogom u Hrvatsku je gambuzija po prvi puta unesena 1924. godine iz Italije u Istru. U razdoblju od 1925. do 1930. godine gambuzija je unesena na velik broj lokaliteta duž obale. Danas je rasprostranjena cijelim jadranskim slijevom, a može ju se naći i u nekim dijelovima dunavskog slijeva gdje uz termalna vrela ili ispuste vode korištene za hlađenje industrijskih postrojenja (kao npr. na jezerima zagrebačke Savice) uspijeva preživjeti zimu. Postoje također i zapisi da su gambuzije uspjele preživjeti čak 16 dana pri temperaturama ispod nule ukopavajući se u mulj. Gambuzija preferira stajaće ili sporo tekuće vode s dobro razvijenom vegetacijom. Dobro podnosi niske količine kisika i onečišćenja.

Gambuzija je mala riba, mužjaci narastu do 4 cm, a ženke do 6 cm. Tijelo joj je prilagođeno za prehranu odmah uz površinu, pa su usta na vrhu glave s gornje strane, a leđna peraja je pomaknuta jako u nazad i smještena je na drugoj polovici tijela.

Primarno se hrani malim beskralješnjacima koji žive tik ispod površine (npr. ličinke komaraca). Razmnožava se od travnja do listopada, pa u jednoj godini može imati i tri mrijesta. Od naših slatkovodnih riba razlikuje se po unutarnjoj oplodnji i živorodnosti. Kod mužjaka je podrepna peraja izdužena i preobražena u gonopodij, organ za unutarnju oplodnju.

Njezin utjecaj na zavičajne vrste riba i vodozemaca je izrazito negativan i u mnogim vodama Europe osobito ugrožava endemske vrste. Naime, kad su populacije gambuzije guste ona napada mlađ drugih riba i ličinke vodozemaca grizući ih, što dovodi do infekcija i ugibanja. Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) uvrstila je gambuziju na popis 100 najopasnijih stranih invazivnih vrsta.