PRIPREMAM...
Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Povijest

O nama kroz povijest

O nama - povijest

Športski ribolov u Kninu ima jako dugu i bogatu tradiciju, športsko ribolovno društvo Krka Knin osnovano je 1953. godine, a danas broji između 150 i 200 članova. I to svih kategorija seniori,kadeti te invalidi domovinskog rata.

Aktivnost udruge je usmjerena prvenstveno brige za naše vodotoke, okoliš i očuvanje ribljeg fonda kao i stvaranje osnovnih preduvjeta za turističku ponudu športskog ribolova na našem području. Područje djelovanja ŠRD „KRKA“ nadilazi uske okvire bavljenja isključivo športskim ribolovom i ukupan rad naše udruge je u interesu šire društvene zajednice.Ribolovno područje športsko ribolovnog društva “Krka” Knin prema Naredbi o ribolovnim područjima na otvorenim slatkim vodama u Republici Hrvatskoj pripadaju u središnji dio Jadranskog slivnog područja koje obuhvaća:

RIJEKE:

  • Krku od izvora do nacionalnog parka
  • Butižnicu sa akumulacijom Golubić
  • Kosovčica
  • Orašnica

JEZERA:

  • Šarena jezera
  • Akumulacijsko jezero Golubić
  • Burumska jezera


Dalmatinska ihtiološka provincija sa 28 endema poznata kao jedno od najinteresantnijih ihtioloških područja Europe. Rijeka Krka , druga po veličini od četiri veće jadranske rijeke sadrži izvanredno zanimljivu faunu riba . Biologija i ekologija pojedinih endemskih i rijetkih riba iz rijeke Krke tek se postepeno otkriva. Poznato je da je ova rijeka vrlo stara, a ribe koje danas tu žive živjele su ovdje i prije posljednjeg glacijalnog razdoblja i na razne načine preživjele sve geomorfološke promijene a one koje su ostale drže svoj kontinuitet od tercijara do naših dana. Specijalizirana staništa endemskih vrsta u Hrvatskoj u zadnje vrijeme su pod strogim režimom čuvanja jer se izrazito brzo mijenjaju pod utjecajem antropogenih djelatnosti čovijeka i postavlja se e pitanje koliko bi prirodne zajednice vrsta ostale da nisu pod posebnom zaštitom. . Poznato je da u hidrosistemu Krke živi oko 20 vrsta riba.