PRIPREMAM...
Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Mren

Barbus plebejus

Natrag

Osnovni podatci

Lat.naziv Porodica Stanište Dužina Težina Vrsta Endem Izlov
Mren Barbus plebejus CYPRINIDAE Zrmanja /// /// Autohtona DA ZABRANA

Max veličina: 70.0 cm (mužjak); maksimalna zabilježena masa: 6000 g

Biologija
Dugo živuća vrsta koja živi u bistrim tekućim vodama bogatim kisikom sa šljunčanim i pjeskovitim dnom. Voli područja sa jakom strujom vode. Mogu biti različitih boja ovisno o okolišu: jedinke koje žive u bistrim vodama imaju plavkasta leđa, srebrni trbuh i žućkaste peraje, dok jedinke koje žive u zamućenim vodama imaju zelenkasta leđa, žućkasti trbuh i ružičaste peraje. Mlade jedinke žive u plovama, dok odrasle, 5-6 godina stare, teže pojedinaćnom životu. Aktivnost vrste ovisi o temperaturi, atmosferskom tlaku i sunčanim razdobljima. Vrsta je najaktivnija u sumračnim i noćnim satima. Hrane su uglavnom bentičkim beskralješnjacima i kukcima, a neke odrasle jedinke koje žive pojedinaćno mogu jesti i manje ribe. Mužjaci postaju spolno zreli sa 3 godine starosti, a ženke sa 4 godine. Ženka pričvrsti jaja na kamenje na dnu, obično na mjestu gdje je struja vode jaka. Ugrožena je prekomjernim izlovom.

Distribucija
Jadranski sljev od rijeke Tronto do rijeke Krke (Italija, Slovenija, Švicarska, Hrvatska ). U Hrvatskoj dolazi u rijekama Mirni, Raši, Pazinšćici, Boljunšćici, Zrmanji i Krki.