PRIPREMAM...
Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Drlja

Scardinius dergle

Natrag

Osnovni podatci

Lat.naziv Porodica Stanište Dužina Težina Vrsta Endem Izlov
Drlja Scardinius dergle CYPRINIDAE Krka, Šarena jezera, Burumska jezera /// /// Alohtona NE KONTROLIRAN

ETIMOLOGIJA
Naziv roda Scardinus vjerovatno potječe od naziva Scardo za planinski masiv Šar planine, dok nazivi vrsta dergle i plotizza dolaze od lokalnih naziva drlja i plotica (narodni naziv za peškelja).

OPIS
Rastom srednje velike ribe, ne veće od 300 mm. Tijelo im je visoko i bočno splošteno, s leđnom perajom koja počinje malo iza ravnine početka trbušnih peraja. Glava je s gornje strane ravna, s relativno širokim čelom, dok su usta mala i gornja. Takva građa glave s gornjim ustima povezana je s prikupljanjem hrane s površine ili gornjih slojeva vode. Tijelo drlje prekriveno je srednje velikim ljuskama te ona u bočnoj pruzi ima od 40 do 43 ljuske. Kod odraslih su riba sve peraje tamnosivo obojene, dok leđa i bokovi mogu biti srebrenosivozelene boje, a trbuh srebrenobijel.


BIOLOGIJA
O biologiji ovih vrsta ne zna se mnogo. Spolno sazrijevaju u trećoj i četvrtoj godini života, a mrijeste se u proljeće, u plićacima obraslim vodenom vegetacijom. Ženke jaja odlažu na vodeno bilje, a nekoliko ih mužjaka potom oplođuje. Mogu se mrijestiti i nekoliko puta.

Hrane se planktonom, vodenim biljem, faunom dna te posebice kopnenim kukcima koji slučajno upadnu u vodu. Preferiraju sporotekuće i stajće vode. Nastanjuju mirnije tokove, riječne rukavce i poplavne zone s razvijenom vegetacijom. Dobro podnose niske koncetracije kisika i visoke temperature vode. Zadržavaju se u jatima uz vodeno bilje.

RASPROSTRANJENOST
Drlja je regionalni endem jadranskog sliva, rasprostranjena je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Drlja nastanjuje Šarena jezera kod Knina te rijeku Krku i Zrmanju u Hrvatskoj, a spominje se i za okolicu Livna (BiH).

UGROŽENOST
Glavni su uzroci ugroženosti Drlje: 

  • malen areal
  • regulacija vodotoka
  • melioriranje
  • organska onečišćenja vode 
  • unos alohtonih vrsta