PRIPREMAM...
Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Koljuška

Gasterosteus gymnurus

Natrag

Osnovni podatci

Lat.naziv Porodica Stanište Dužina Težina Vrsta Endem Izlov
Koljuška Gasterosteus gymnurus GASTEROSTEIDAE Krka, Zrmanja /// /// Alohtona KONTROLIRAN

Koljuške (rus.) (Gasterosteidae), por. riba koštunjača iz podreda pločoglavki (Scleroparei). Prednja leđna peraja nije im cjelovita, već je nekoliko prednjih šipčica odijeljeno, pa izgledaju kao narijetko postavljene bodlje. Umjesto ljuščica nalazi se postrance niz većih pločica koje se spajaju u oklop. Žive u moru, bočatoj i slatkoj vodi, a raširene su po Europi, Aziji, Sjevernoj Americi i sjev. Africi.

Najpoznatija je bodljikava koljuška ili bodonja (Gasterosteus aculeatus), koja živi u mirnim vodama manjih eur. rijeka, a zanimljiva je zbog njegovanja svojega legla. Mužjak gradi gnijezdo, koje slaže od vlati trave i biljnih korjenčića i prepleće ih bubrežnom izlučinom, koja se stvrdne u obliku niti. Gnijezdo je manje od ribe i ima dva otvora.

U njega mužjak natjera redom više ženki i oplodi jajašca koja ženke ostavljaju u gnijezdu. Mužjak čuva mlade sve dok ne potroše svoje žumančane vrećice i ostave gnijezdo.