PRIPREMAM...
Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Grgeč

Perca fluviatilis

Natrag

Osnovni podatci

Lat.naziv Porodica Stanište Dužina Težina Vrsta Endem Izlov
Grgeč Perca fluviatilis PERCIDAE Šarena jezera, Burumska jezera /// /// Alohtona/Invazivna NE DA

Grgeč (Perca fluviatilis) — vrsta je slatkovodne ribe porodice (lat. Percidae). Ima maslinastozelena leđa s tamnim poprečnim prugama (6 – 8), bokovi su svjetliji, trbuh je zelen do žut. Poznat je i pod nazivima: Ostriž, Kostriješ i Bandar. Podrijetlo imena: latinski perca određivao je životinje, posuđena iz grčkog πέρκη / perks, sama od pridjeva πέρκος / pérkos, "crni".

Tijelo je relativno visoko. Na leđnoj strani su dvije odvojene leđne peraje. U prvoj se nalazi 23 – 17 tvrdih zrakastih bodlji, a u drugoj od 1 do 2 tvrdih i 13 – 16 mekih zrakastih bodlji. Na kraju prve leđne peraje nalazi se tamna točka. Trbušna, repna i kaudalne peraje obično imaju crvenkastu nijansu. Pokriven je sitnim gustim ljuskama koje čvrsto prijanjaju uz tijelo. Na bokovima su tamne poprečne pruge. Naraste do maksimalne dužine od 60 cm i težine 4.8 kg. Može doživjeti 22 godine.

Stanište i ponašanje
Nastanjuje stajaće i tekuće vode s bujnom vegetacijom. Živi u grupi jedinki iste generacije. Odrasli primjerci pojavljuju se u sporotekućim rijekama, dubokim jezerima i ribnjacima. Izbjegava hladne, brze tekuće vode, no može prodrijeti u njih, ali se ne razmnožava u takvim vodama. Normalno se zatječe gdje leži u neposrednoj blizini ili između prepreka u vodi.

Raširen je gotovo cijelim umjerenim pojasem Europe, osim Španjolske, Italije i Grčke. Ova vrsta je prisutna diljem Sjeverne Amerike te u Sibiru do rijeke Kolime. Bio je unesen u nekoliko zemalja radi sportskog ribolova, gdje je izvor različitih ekoloških problema.  

Način hranjenja
Grgeč pripada među grabežljivce. Često tvori plove kojima napada druge ribe (krkuše, bodorke, uklije), ponekad i svoju vrstu. Druga komponenta prehrane su beskralješnjaci (ličinke, crvi, rakovi) i riblja mlađ.

Razmnožavanje
Mriješćenje se događa u proljeće od ožujka do lipnja, kada je temperatura vode oko 8° C. Ženke polažu jajašaca grupirana u dugim bijelim trakama (do 1 m) na podvodno bilje ili druge potopljene predmete. Masa jajašaca je neukusna drugim ribama i stoga zaštićena.