PRIPREMAM...
Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Zrmanjski (turski) klen

Squalius zrmanjae

Natrag

Osnovni podatci

Lat.naziv Porodica Stanište Dužina Težina Vrsta Endem Izlov
Zrmanjski (turski) klen Squalius zrmanjae CYPRINIDAE Zrmanja /// /// Autohtona DA ZABRANA

Zrmanjski klen (Squalius zrmanjae) је slatkovodna bentopelagijska riba, endem je jadranskog sliva, živi samo u rijekama Zrmanji i Krka a uvezen je i u Ričicu. Pripada obitelji Cyprinidae.

Opis i građa
Tijelo ove vrste je blago produljeno i bočno splošteno. Boja tijela je srebrnkasta, s tamnijim leđima i svjetlijim trbuhom. Jedno od obilježja po kojem se razlikuje od ostalih pripadnika roda Squalius su crno obojeni trokutići na ljuskama iznad bočne pruge. Naraste maksimalno 28 centimetara.

Stanište i ponašanje
Jedino stanište zrmanjskog klena su krške vode brzog protoka, Zramanja i Krka no također zalazi i u mirnije i ujezerene dijelove rijeke.

Način hranjenja
Vrlo raznovrsna prehrana koju čine alge iz obraštaja, beskralježnjaci sa dna, plankton i vodene ličinke kukaca.

Razmnožavanje
Postoji vrlo malo dostupnih podataka. Mlade jedinke žive u jatima, dok odrasle žive pojedinačno. Ženke odlažu ikru na šljunak i vodeno bilje.

Sinonimi
Leuciscus zrmanjae (Karaman, 1928) (synonym); Squalius svallizze zrmanjae Karaman, 1928. nekada se smatralo da pripada rodu Leuciscus.

Strani nazivi
Zrmanja chub, (engleski) Jelec zrmanjanský (češki).