PRIPREMAM...
Kolačići nam pomažu u pružanju boljeg korisničkog iskustva. Korištenjem naše web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Zlousta pastrva (endemska mekousna)

Salmo obtusirostris krkensis

Natrag

Osnovni podatci

Lat.naziv Porodica Stanište Dužina Težina Vrsta Endem Izlov
Zlousta pastrva (endemska mekousna) Salmo obtusirostris krkensis SALMONIDAE Krka /// /// Autohtona DA (kritično ugrožena vrsta) ZABRANA

 Mekousne pastrve su endemske ribe u krškim dalmatinskim rijekama. Prvi put su opisane u rijekama Zrmanja, Jadro i Vrljika kao Salar obtusirostris (Heckel, 1851). Kasnijim istraživanjima morfoloških razlika mekousnih pastrva utvrđene su tri podvrste: Salmo obtusirostris oxyrhynchus (Steindachner, 1882) iz rijeke Neretve, Salmo obtusirostris salonitana (Karaman, 1927) iz rijeke Jadro i Salmo obtusirostris krkensis (Karaman, 1927) iz rijeke Krke.

Mekousna pastrva nastanjuje vrlo skučen areal u gornjem toku rijeke Krke u blizini grada Knina. Veoma je rijetka i može se opisati kao najugroženija podvrsta mekousnih pastrva. Jedno od morfoloških obilježje ove pastrve je njena tupa njuška koja joj daje "zločest" izgled. Odatle joj i naziv "zlousta" pastrva. Za potrebe istraživanja u posljednjih nekoliko godina ulovljen je samo jedan primjerak zlouste Ulovljeni primjerak bila je ženka, totalne dužine 61, 2 cm, a težila je 2, 5 kg. U literaturi nema podataka o biologiji.